luni, 28 ianuarie 2013

DESPRE „UCIGĂ-L TOACA”


Nu demult, enoriaşii unei parohii dintr-un sat oarecare l-au reclamat pe preotul paroh la „înaltele feţe bisericeşti” pentru că acesta stabilise nişte tarife exagerat de mari pentru oficierea slujbelor la nunţi, botezuri sau înmormântări, în ciuda crizei care bântuie ca un strigoi. Şi, de parcă asta n-ar fi fost de-ajuns, tânărului preot, în spiritul iubirii aproapelui, îi plăceau mai mult enoriaşele tinere şi frumuşele decât acelea care se pregăteau pentru cele veşnice.
În urma plângerii făcute, protopopul care răspundea de parohie a fost trimis să facă cercetări.
Cum popă la popă nu-şi scoate ochii, protopopul a ajuns – după audierea părţilor – la o concluzie  halucinantă: „Aici şi-a băgat diavolul coada!”
Auzind acest verdict, te face pe tine, simplu spectator la toată povestea asta, să tragi o altă concluzie: în ziua de azi, numai diavol să nu fii; poţi fi tratat oricând ca un acar Păun şi nu beneficiezi niciodată de prezumţia de nevinovăţie.
Se pare că omul i-a inventat pe Dumnezeu şi pe Dracul, doar pentru a avea pe cine da vina, ori de câte ori i se întâmplă ceva. Dacă îi iese „afacerea”, înseamnă că l-a ajutat Dumnezeu; dacă nu, este clar că şi-a băgat Înalt Preaticăloşia Sa Aghiuţă coada.
De multe ori, m-am întrebat de ce popii au sutana lungă până în pământ, de nu li se mai văd nici călcâiele?! Să nu li se observe coada?
Ce gânduri necurate îmi trec prin cap, ducă-se pe pustii!




© Marcel Chitac 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu